tisdag 8 juli 2008

Magbild vecka 15



Magbild vecka 13

Magbild vecka 11


Magbild vecka 9

SNART HALVVÄGS...

VECKA 19


Det var ett tag sedan jag gjorde ett inlägg nu. Har haft fullt upp på jobbet, och varit sjukt trött varje kväll som jag kommit hem. Och så har jag varit hemma i sverige på semester, och då blir det inte mycket tid framför datorn.
Hursomhelst, så mår jag mycket bättre nu. Sedan vecka 16 så har illamåendet upphört (ja, ibland mår jag illa....men inte alls på samma nivå som förut). Jag börjar verkligen vänja mig vid tanken på att bli mamma nu. Det tog ju ett tag innan jag verkligen fattade att innan året är slut så kommer jag och Jens att vara föräldrar till en underbar liten son eller dotter. Ofattbart....och sååå fantastiskt.

Och om man inte trodde att det var möjligt att vara kärare än vad jag och Jens redan är....så har denna graviditet fört oss ännu närmare varandra. Och jag kan ärligt talat säga att jag ÄR mer kär än någonsin. Det känns så himla bra :)

Så hur ligger det till med magen då? Jo den växer så det knakar. Helt otrolig skillnad från vecka till vecka. Jag känner mig jätte rund, men ingen annan tycker det. Fast nu börjar det åtminstone synas mer att jag är gravid och inte bara lönn-fet (just runt magen...haha).
Och så har jag börjat känna min älsklings sparkar....det känns som om någon sticker till med en liten nål. Och ibland så fladdrar det till.


Vad händer i vecka 19? (barntotal.se)




I magen:

Talgkörtlarna producerar fosterfett (vernix) som täcker kroppen för att skydda den tunna huden från skrapsår och hudsprickor. I hjärnan bildas flera miljoner nervceller för barnets motorik. Det är de som sammankopplar hjärnan med musklerna. Ett resultat av det är att barnet nu kan göra medvetna rörelser, som att suga på tummen av egen vilja.

Knoppar som ska bli permanenta tänder börjar utvecklas under de redan formade mjölktänderna.

Det är vanligt att man känner fostrets rörelser i magen för första gången i vecka 18 - 20. Än känns det inte som sparkar och slag - snarare som fjärilar i magen.

vikt.JPG langd.JPG

260 gram

17,5 cm


Mamma:

Många kvinnor undrar om sex kan skada fostret när det har blivit lite större. Svaret är nej. Sex är inte skadligt för fostret under någon del av graviditeten, under förutsättning att du har en normal graviditet. Det betyder dock inte att du behöver ha sex. Många kvinnor känner att sexlusten avtar vid olika tidpunkter under graviditeten. Det beror på hormonförändringar, oro, trötthet med mera.

Partner:

Tänk på att avlasta din partner med sysslor i hemmet. Det blir viktigare allt efter som hon närmar sig förlossningen.